26 Οκτ 2016

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ Coca-Cola και Ιβάν Σαββίδη για την πηγή «Σουρωτή»!

souroti


«PROXY WAR» ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΝΕΡΟ
Επιχειρηματικός “πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ της αμερικανικής Coca-Cola και του Ρώσου μεγιστάνα Ιβάν Σαββίδη για τον έλεγχο της “Σουρωτή”. Αμφότεροι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρείας εμφιάλωσης και εμπορίας του γνωστού μεταλλικού νερού και έχουν ξεκινήσει ένα σκληρό “μπρα ντε φερ” για το ποιος τελικά θα επικρατήσει.
Επί της ουσίας, πρόκειται για μία κόντρα που δεν έχει ως στόχο την επιχείρηση “Σουρωτή” καθ’ αυτή, αλλά της πηγής που ελέγχει η εταιρεία και από την οποία αναβλύζει μοναδικής ποιότητας νερό. Την πηγή έχουν βάλει λοιπόν στόχο δύο κορυφαίες εταιρείες από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Μετά λοιπόν την Coca-Cola HBC Holdings B.V που έχει ήδη αποκτήσει το 15% της εταιρείας «Σουρωτή» και συνεχίζει να αγοράζει μετοχές από τους εκατοντάδες ιδιώτες μετόχους της, ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη (Dimera Group) μπήκε δυνατά στο παιχνίδι της διεκδίκησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της βορειοελλαδίτικης εταιρείας.
Να σημειωθεί πώς το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών το κατέχουν μικρομέτοχοι. Συγκεκριμένα το 56% το κατέχουν περίπου 1.200 μικρομέτοχοι από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και αρκετοί εργαζόμενοι, ο Δήμος της Θέρμης ελέγχει το 16% και η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης το 4,5%.
Το γεγονός ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει αγοράσει τον ΠΑΟΚ και κάνει μεγάλα επιχειρηματικά ανοίγματα στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας θεωρείται “ατού” για τον Ρώσο, παρά το γεγονός ότι η Coca Cola HBC έχει ήδη αποκτήσει σε πλειστηριασμό το 15% της “Σουρωτή”. Οι μετοχές αυτές ανήκαν σε εταιρεία συμφερόντων του Θωμά Λιακουνάκου και ήταν ενεχυριασμένες από την Τράπεζα Πειραιώς που προχώρησε στον πλειστηριασμό.
Ακολούθησε επιστολή της πολυεθνικής προς τους μετόχους της εταιρείας που γνωστοποιούσε την πρόθεσή της να αποκτήσει το σύνολο των μετοχών προσφέροντας 1 ευρώ ανά μετοχή (το 15% το είχε αποκτήσει προσφέροντας 0,71 ευρώ ανά μετοχή) και σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι ανταποκρίθηκαν με την Coca Cola HBC να φέρεται να έχει ανεβάσει το ποσοστό της έως και το 20%.
Αυτά μέχρι την ώρα που αποφάσισε να μπει στην διεκδίκηση της επιχείρησης και ο όμιλος του Ιβάν Σαββίδη καταθέτοντας επίσημη πρόταση να αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών της «Σουρωτή» προσφέροντας 1 ευρώ ανά μετοχή.
Μάλιστα στην ανακοίνωση της Dimera Group αναφέρεται πως: “Σε συνέχεια διαρκών και έντονων εκκλήσεων της τοπικής κοινωνίας, των εργαζόμενων και των μικρομετόχων της «Σουρωτή», ο όμιλος του επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της. Κύριος στόχος της επένδυσης είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της «Σουρωτή» με απόλυτο σεβασμό στην ελληνικότητα της, στα τοπικά χαρακτηριστικά της και η συμβολή της στην ευημερία της περιοχής και των κατοίκων της.
Με σεβασμό στα 100 χρόνια της ιστορίας της, με πίστη στην αξία καθώς και στις διεθνείς αναπτυξιακές δυνατότητες των προϊόντων της εταιρείας «Σουρωτή», θα δημιουργηθούν πολλαπλές συνέργειες στο ευρύτερο φάσμα των επιχειρήσεων του ομίλου του Ιβάν Σαββίδη στις χώρες όπου αυτές δραστηριοποιούνται”.
Όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση “οι μέτοχοι της εταιρείας «Σουρωτή» θα έχουν την δυνατότητα να προσέρχονται από την Τρίτη 1/11 και για όλες τις εργάσιμες μέρες έως και την Τρίτη 8/11 και ώρες 12.00-20.00 στο Makedonia Palace, προκειμένου να μεταβιβάσουν τις μετοχές τους εφόσον το επιθυμούν. Η διαδικασία αγοράς των μετοχών θα ολοκληρώνεται με την άμεση (ταυτόχρονα με την υπογραφή) καταβολή του συνολικού τιμήματος μέσω τραπεζικού εμβάσματος”.
Από την άλλη πλευρά η Coca – Cola HBC αποδέχεται με τη σειρά της προσφορές μετοχών στο ξενοδοχείο Nikopolis της Θεσσαλονίκης το διάστημα 27 – 31 Οκτωβρίου και το διάστημα 2 – 4 Νοεμβρίου (ώρες 11 π.μ. – 7 μ.μ.).
Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1915. Σήμερα απασχολεί 120 εργαζόμενους και η μονάδα της βρίσκεται 25 χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στις εγκαταστάσεις της εμφιαλώνει το φυσικό ανθρακούχο νερό «Σουρωτή», το απλό εμφιαλωμένο νερό «Ύδωρ Σουρωτής» και μια σειρά από κρύα τσάγια.
Πάνω από το 80% του τζίρου της εταιρείας που το 2015 διαμορφώθηκε στα 11,7 εκατ. ευρώ προέρχεται από το ανθρακούχο νερό. Το ανθρακούχο νερό της εταιρείας κατέχει «ηγεμονικά» μερίδια αγοράς στα supermarkets αφήνοντας λίγο χώρο για εισαγόμενα αλλά και εγχώρια μπράντ. Η «Σουρωτή» πραγματοποιεί το 10% του τζίρου της στο εξωτερικό.
pronews.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν καταλαβαίνω τον πόλεμο αυτόν, για ένα προιον που έχει ξεθυμάνει

    ΑπάντησηΔιαγραφή