10 Μαρ 2017

Ιδού η ανάπτυξη Τσίπρα: Ρεύμα με το δελτίο, συντάξεις 152 ευρώ και «σκούπα» στους τραπεζικούς λογαριασμούς των μισθωτών για ότι απέμεινε



Ο Αλέξης Τσίπρας και οι υπουργοί της κυβέρνησης του μιλάνε για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και ανάπτυξη που… έρχεται. Για ποια ανάπτυξη μιλάνε; Γι” αυτή που βιώνουν σήμερα (ή μάλλον και σήμερα) χιλιάδες πολίτες που έσπευσαν στην
ουρά προκειμένου να προλάβουν τις προθεσμίες και να ρυθμίσουν τις οφειλές προς τη ΔΕΗ για να μην τους κόψουν το ρεύμα ή μήπως για τα ραβασάκια που έρχονται σε συνταξιούχους που τόλμησαν να καταθέσουν τα χαρτιά τους πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους και τους καταλογίζεται σύνταξη 152 ευρώ;
Δεν υπάρχει ίχνος ντροπής και ευαισθησίας από μία κυβέρνηση που το μόνο που κάνει είναι να λέει «ναι» στους δανειστές και να συμφωνεί νέα μέτρα που φέρουν ύφεση διαρκώς και πανηγύρια όταν αυτή είναι μηδενική παρά την τεράστια φορολογία και το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%.
Δεν υπάρχει επίσης ίχνος ντροπής όταν δίδεται η πρόσβαση για την Εφορία στους τραπεζικούς λογαριασμούς των απλών πολιτών προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν λίγα ευρώ στην τράπεζα για ώρα ανάγκης και δεν πάνε με αυτά να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο. Γιατί σε αυτό αποσκοπεί η διασταύρωση των εισοδημάτων με τις καταθέσεις που δηλώνονται στις τράπεζες.
Όλοι ξέρουν πώς οι μεγαλοκαρχαρίες και οι μεγαλοοφειλέτες τα λεφτά τους τα έχουν στο εξωτερικό και εκεί δεν υπάρχει πρόσβαση της Εφορίας. Αν με τέτοιου είδους κινήσεις νομίζουν πώς θα λύσουν το πρόβλημα πλανώνται πλάνην οικτρά. Όσοι έχουν καταθέσεις θα σπεύσουν να τις αποσύρουν από τις τράπεζες και θα δημιουργήσουν ένα ακόμη πρόβλημα.
Ξεκινώντας πάντως από τις ουρές έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ, αυτή η εικόνα παραπέμπει σε τριτοκοσμικές χώρες, ή στη Βενεζουέλα του συντρόφου Μαδούρο. Σε καμία δυτικής χώρα δεν κάθονται οι πολίτες στην ουρά να ρυθμίσουν σε 36 δόσεις τις οφειλές τους προς τη ΔΕΗ με την απειλή μάλιστα των εισπρακτικών εταιρειών που καραδοκούν, όπως συμβαίνει με τις τράπεζες. Δεν μιλάμε για την Εφορία. Αυτή δεσμεύει απ” ευθείας κάθε ευρώ.
Σήμερα λοιπόν, τελευταία ημέρα της παράτασης για την ένταξη στην ρύθμιση των 36 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα και δεκάδες πολίτες στήθηκαν στην ουρά ακόμα και από τις 4 τα ξημερώματα, περιμένοντας στη βροχή για να εξυπηρετηθούν. Στις 7:30 οι πόρτες του καταστήματος άνοιξαν, προκειμένου οι πολίτες να μπουν και να πάρουν «χαρτάκι» με αριθμό προτεραιότητας. Οι συνθήκες έφεραν ένταση και μικροκαβγάδες μεταξύ των πολιτών με αφορμή την σειρά προτεραιότητας.
Αυτή είναι η ανάπτυξη του κ. Τσίπρα. Ουρές για τη ρύθμιση της ΔΕΗ, πληρωμές μισθών με κουπόνια από τον ιδιωτικό τομέα και συντάξεις 152 ευρώ το μήνα που δεν φθάνουν ούτε για τα φάρμακα. Ναι υπάρχει και αυτό. Ασφαλιστικά Ταμεία προχώρησαν στην έκδοση οριστικών αποφάσεων για όσους υπέβαλαν αίτηση αποχώρησης από την εργασία τους από την 1η Ιουλίου 2015 -και μέχρι την έναρξη εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου- 12 Μαΐου του 2016 και είναι κάτω των 67 ετών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου καταργήθηκαν τα κατώτατα όρια σύνταξης και το εγγυημένο «κατώφλι» των 487 ευρώ και άρα όσοι έβγαιναν σε σύνταξη πριν τα 67 θα έπρεπε να παίρνουν χρήματα βάσει των εισφορών τους και των ετών που ασφαλίστηκαν. Αν οι εισφορές δηλαδή βγάζουν σύνταξη 230 ή 400 ευρώ αυτό θα είναι και το τελικό ποσό και όχι τα 487 ευρώ.
Στον ίδιο νόμο, δε, πέραν της κατάργησης του κατώτατου ορίου μπήκε και μια πρόσθετη ποινή 10% μείωσης της σύνταξης για όσους αποχωρούν μεν κάτω των 67 ετών αλλά βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη. Έτσι λοιπόν, για παράδειγμα ασφαλισμένος του ΙΚΑ με 4.855 ένσημα που υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης στις 7 Ιανουαρίου 2016 ήταν να λάβει 446,15 ευρώ αλλά τελικώς θα πάρει 156,10 ευρώ.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου