16 Φεβ 2017

Π Ο Λ Ε Μ Ο Σ ! ΨΗΛΑ ΤΟΝ ΑΜΑΝΕ (ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΟΛΑ)



ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ…
Κλιμακώνει την ένταση η τουρκική πλευρά, απειλεί για το μέλλον των συνομιλιών και ζητά την παρέμβαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για να ακυρωθεί η απόφαση της Βουλής για το ενωτικό δημοψήφισμα. Αντιδρώντας στο σκηνικό που στήνεται από τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε χθες στον απεσταλμένο του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, πως ο ίδιος είχε τουλάχιστον δέκα λόγους να αντιδράσει αλλά δεν το έπραξε.

Έφερε δε ως παραδείγματα τη διατήρηση της ώρας που ισχύει στην Τουρκία στα κατεχόμενα, που είναι διαφορετική από τις ελεύθερες περιοχές, τη σημαία στον Πενταδάκτυλο, την απαγόρευση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα να ελέγξουν τις τράπεζες στα κατεχόμενα, την επιμονή στην τουρκική αξίωση για τις τέσσερις ελευθερίες, τα πανηγύρια για την τουρκική εισβολή και την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, και την ίδια την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, πράξη του καταδίκασε και το Συμβούλιο Ασφαλείας κ.ά.
Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα που είχε χθες χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, επιχείρησε να εκτονώσει την κρίση και να αποσοβήσει τον κίνδυνο αδιεξόδου. Ωστόσο, φαίνεται πως η ένταση θα μεταφερθεί στη σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί. Ο πρώτος ανέφερε και δημόσια πως ό,τι είχε να πει επί του θέματος περιέχονται στην προχθεσινή του γραπτή δήλωση, ενώ ο δεύτερος είπε πως μόνο αυτό το ζήτημα θα βρίσκεται σήμερα στην ατζέντα.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό μέτωπο το θέμα απασχολεί τα κόμματα σε τρία πεδία. Στο πεδίο των αντιπαραθέσεων μεταξύ των κομμάτων, όλων μαζί κατά της Τουρκίας, και εσωκομματικά. Ήδη καταγράφονται εσωτερικές αναταράξεις με πιο έντονες αυτές στα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, που δέχονται πιέσεις από στελέχη τους για συμπόρευση με το ΕΛΑΜ αλλά και κριτική γιατί έδωσαν στη συγκεκριμένη πολιτική δύναμη την ευκαιρία νομιμοποίησης μιας νομοθετικής της πρωτοβουλίας. Πιέσεις δέχεται και η Πινδάρου για την αποχή, εσωκομματικά αλλά και τον περίγυρο της και την αρχή δημοσίως έκαναν οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ 55-59.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου