12 Δεκ 2016

Γυρίζουν στημένα ντοκιμαντέρ στα νησιά για το προσφυγικό – Σοβαρή καταγγελία


Τον ύποπτο ρόλο κινηματογραφικών συνεργείων με τελική κατάληξη τη δυσφήμιση των νησιών – υποδοχέων των προσφυγικών ροών ξεσκεπάζει δημοσίευμα του Μαν. Στεφανάκη από το «Σαμιακό Βήμα».
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «αναταραχή επικράτησε πριν μερικές μέρες στο Άνω Βαθύ όταν κάτοικοι είδαν ξαφνικά μεγάλη ομάδα μεταναστών, να «κόβει» βόλτες στα στενά του χωριού ακολουθούμενη από συνεργείο με κάμερες που πραγματοποιούσε λήψεις.
Κάποιοι μάλιστα από τους μετανάστες, σύμφωνα με μαρτυρίες, κουβαλούσαν – έσερναν και βαλίτσες, σαν να βρίσκονταν σε κάποια μετακόμιση ή αναζήτηση στέγης.
Όπως προέκυψε τελικά, από ερωτήματα του διευθυντή του «Σαμιακού Βήματος» Μάνου Στεφανάκη, το τριήμερο 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου, βρέθηκε στη Σάμο συνεργείο κινηματογραφιστών (εικονοληπτών και τεχνικών εικόνας και ήχου) αποτελούμενο από Πολωνούς οι οποίοι, υπό την καθοδήγηση Ιταλού σκηνοθέτη προχώρησαν σε γυρίσματα δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ.
Το όλο πρότζεκτ περιελάμβανε 4 ομάδες συμμετεχόντων, 2 ομάδες Ελλήνων και 2 ομάδες αποτελούμενες από πρόσφυγες-μετανάστες και 2 κατηγορίες ηλικιών.
Οι 2 ομάδες (για την ελληνική αλλά και για την ομάδα μεταναστών), αποτελούνταν από άτομα παιδικής έως εφηβικής ηλικίας και οι άλλες 2 ομάδες αποτελούνταν από ενήλικες.
Μέσω συνεντεύξεων γίνονταν προσπάθεια να συγκριθεί (;) η ζωή των Ελλήνων και των μεταναστών στο νησί.
Για τις ανάγκες των γυρισμάτων μεταφέρθηκαν με άγνωστο σκεπτικό οι μετανάστες από το χώρο του hot spot στην περιοχή του Άνω Βαθέος αναστατώνοντας τους περιοίκους που δεν γνώριζαν τι ακριβώς συνέβαινε και το λόγο που βρίσκονταν το συνεργείο και οι συμμετέχοντες στο ντοκιμαντέρ, στην περιοχή τους.
Κατόπιν αιτήσεως των δημιουργών του ντοκιμαντέρ, μάλιστα, τους παραχωρήθηκε και ο χώρος που ανήκει στον Δήμο, στο κοινοτικό κατάστημα της Δημοτικής Κοινότητας Βαθέος, χωρίς κανέναν έλεγχο των προθέσεων των δημιουργών της ταινίας.
Το ερωτήματα που εγείρονται είναι τι είδους ντοκιμαντέρ ετοιμάζεται, που θα προβληθεί (σε κάποιο φεστιβάλ κινηματογράφου, σε τηλεοπτικό κανάλι κάποιας ευρωπαϊκής χώρας;) και αν τελικά χρησιμοποιηθεί έμμεσα ως μέσο δυσφήμισης του νησιού στο εξωτερικό δημιουργώντας προβλήματα, ακόμη μια φορά, στην τουριστική κίνηση».
«Ας μην ξεχνάμε», επισημαίνει ο Μαν. Στεφανάκης, «ότι τα διάφορα δραματικά ρεπορτάζ των ξένων ΜΜΕ, ιδιαίτερα στην τηλεόραση, είχαν τελικά σαν αποτέλεσμα πέρυσι τέτοια εποχή την κατάρρευση των κρατήσεων από το εξωτερικό προς τη Σάμο», συμπληρώνοντας ότι η Σάμος δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα που βρίσκονται σήμερα τουριστικά η Λέσβος και η Χίος.
tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου