7 Νοε 2016

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΦΕΡΝΟΥΝ «ΘΥΕΛΛΑ» ΠΟΛΛΩΝ ΜΠΟΦΟΡ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ!


616x275-1474622379123

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Μεγάλη ανησυχία η οποία συνεχώς μεγαλώνει επικρατεί στην Άγκυρα για τις αμερικανικές εκλογές, καθώς η Τουρκιά έχει να αντιμετωπίσει δυο υποψηφίους με έντονες αντιτουρκικές θέσεις και το κυριότερο, υποστηρικτές της κουρδικής υπόθεσης που έχει μπει σε πολύ κρίσιμη φάση.

Όπως αναφέρεται, από την μια η Χίλαρι Κλίντον που έχει τοποθετηθεί ανοιχτά υπέρ του συνεχούς εξοπλισμού των Κούρδων διαγράφοντας θανάσιμο κίνδυνο για την τουρκική ακεραιότητα και από την άλλη ο Ντόναλντ Τραμπ, με τις έντονες αντιισλαμικές του θέσεις που τον φέρνουν σε κατά μέτωπο σύγκρουση με το ισλαμικό καθεστώς της Τουρκίας.
Την ανησυχία αυτή τροφοδοτεί και η συνεχής επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών, που άρχισε με το αποτυχών πραξικόπημα και συνεχίζεται με τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία καις το Ιράκ.
Για το αποτυχών πραξικόπημα, πολλά τουρκικά δημοσιεύματα έχουν καταγγείλει τον ρόλο που έπαιξε η Αμερική και κυρίως για τον ρόλο που έπαιξε η αμερικανική βάση του Ιντζιρλίκ στην ανατροπή του Ερντογάν. Για δε τις πολεμικές επιχειρήσεις στην Συρία και στο Ιράκ, η Τουρκία δέχεται αλλεπάλληλα αμερικανικά «χαστούκια», καθώς οι Αμερικανοί έχουν προκρίνει τους Κούρδους σαν τους κύριους συμμάχους τους στην περιοχή, παρά του ότι η Τουρκία τους χαρακτηρίζει τρομοκράτες. Αλλά και η υπόθεση της μη έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι άλλο ένα στοιχείο που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.
resized_232a6-756b2927mansetckopyakopya2
Την ανησυχία της Άγκυρας μεγαλώνουν και οι διάφορες μελέτες που έχουν εκδοθεί τελευταία από γνωστά αμερικανικά ινστιτούτα που απηχούν κυβερνητικές θέσεις, όπως το Stattford, που προβλέπουν την διάλυση της Τουρκίας στα επόμενα χρόνια.
Το σίγουρο είναι πως θα έχουμε πολλές και καταλυτικές εξελίξεις όσον αφορά το ζήτημα της Τουρκίας που διέρχεται εκρηκτικές στιγμές με τον ξεσηκωμό των Κούρδων, μετά τις αμερικανικές εκλογές.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου