25 Οκτ 2016

Καθαρή «πολεμική» επιχείρηση έστησαν οι Τούρκοι στο Αιγαίο με προσομοίωση βομβαρδισμού δύο νησιών (βίντεο)

turkish-f16

Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ
Η Τουρκία χθες πραγματοποίησε μία “πολεμική” επιχείρηση στο Αιγαίο. Δεν ήταν μόνο οι πτήσεις πάνω από το εθνικό έδαφος της νήσου Παναγιάς και της νήσου Ζουράφας που έκαναν τα τουρκικά μαχητικά το μεσημέρι, αλλά αποδείχθηκε πώς πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εικονικής προσβολής δύο ελληνικών νησιών ταυτόχρονα με όλα τα χαρακτηριστικά.
Από την ανάλυση των στοιχείων που έκαναν οι επιτελείς του Πενταγώνου φάνηκε πώς το ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών F-16 που πέταξε πάνω από την Παναγιά είχε την κάλυψη και την υποστήριξη ακόμη μιας 3αδας αεροσκαφών τα οποία έπονταν για παν ενδεχόμενο.
Αυτή η 3άδα θα εμπλέκονταν σε περίπτωση που ελληνικά μαχητικά επέσπευδαν προς αναχαίτιση του ζεύγους που σημείωνε την πτήση πάνω από την Παναγιά. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στο περιστατικό της Ζουράφας. Των δύο F-16 που πέταξαν 1.500 πόδια (500 μέτρα) πάνω από το νησί ακολουθούσαν ακόμη τρία.
Ένα ακόμη στοιχείο είναι πώς τα τουρκικά μαχητικά είχαν και την κάλυψη από ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος CN-235, που πετούσε την ίδια στιγμή στο βορειοανατολικό Αιγαίο και έδινε πληροφορίες στους χειριστές των μαχητικών για το πώς συμπεριφέρεται η Πολεμική μας Αεροπορία.
Ανώτατοι αξιωματικοί που υπηρετούν σε νευραλγικές θέσεις του Πενταγώνου διαπιστώνουν πώς η τουρκική προκλητικότητα καταγράφει μία πρωτοφανή αύξηση των ποιοτικών της χαρακτηριστικών το τελευταίο διάστημα εντείνοντας την ανησυχία της Ελλάδας. Είναι αυτό που έγραψε από χθες το πρωί το “pronews.gr”, ότι δηλαδή υπάρχει μεγάλη ανησυχία για μείζον πολεμικό επεισόδιο στο Αιγαίο.
Αποτελεί σπάνιο φαινόμενο να καταγράφονται ταυτόχρονα πτήσεις πάνω από δύο ελληνικά νησιά και μάλιστα σε “πολεμικό σχηματισμό” και λίγες ώρες αργότερα να εκδίδεται ΝΟΤΑΜ με την οποία να αμφισβητείται και η Σαμοθράκη, σε απάντηση ελληνικής ΝΟΤΑΜ για δέσμευση περιοχής για άσκηση στον Έβρο.
Το γεγονός δε ότι οι Τούρκοι στοχοποίησαν την Παναγιά και την Ζουράφα είναι επίσης ανησυχητικό, καθώς τα δύο αυτά νησιά είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας. Όσον αφορά στο πρώτο, η Άγκυρα έχει επιχειρήσει ακόμη και την κατάληψη του παραμονές του Πάσχα με το σχέδιο Suga, αναγκάζοντας την ελληνική πλευρά να τοποθετήσει φρουρά πάνω στο νησί, ενώ η Ζουράφα είναι κρίσιμη για την οριοθέτηση της ΑΖΟ. Οι Τούρκοι αν μπορούσαν να την εξαφανίσουν, όπως και το Καστελόριζο θα το έκαναν.
Η τουρκική προκλητικότητα λοιπόν μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε “θερμό επεισόδιο”, καθώς τα “γεράκια” της Άγκυρας αποθρασύνονται όσο ακούν τον Ρ.Τ. Ερντογάν να αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, να μιλάει επί της ουσίας για αλλαγή συνόρων και να διεκδικεί μέχρι και τη Θεσσαλονίκη.

1 σχόλιο: