8 Απρ 2016

ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ! Τέλος και στο νωπό γιαούρτι βάζει η κυβέρνηση μετά από εντολή του ΟΟΣΑ – Τον όρο «ελληνικό γιαούρτι» θα χρησιμοποιεί η Τσεχία

An employee pours milk as cows are milked in the background at the Antsiferovskoye Farm in the village of Antsiferovo, some 415 km (258 miles) north of Russia's Siberian city of Krasnoyarsk, July 24, 2013. About 250 residents of Antsiferovo, mostly employees of the agrarian open joint-stock company Antsiferovovskoye Farm, rear about 500 cows for milk production. To distribute the milk to neighbouring settlements, workers use automobile vehicles and a boat which allows them to bypass impassable road sections. Picture taken July 24, 2013. REUTERS/Ilya Naymushin (RUSSIA - Tags: SOCIETY AGRICULTURE ANIMALS TRANSPORT)

Θα το δούμε κι αυτό! Υπουργική απόφαση υποβαθμίζει ποιοτικά το γιαούρτι και το γάλα απειλώντας με καταστροφή τους γαλακτοπαραγωγούς.
Συγκεκριμένα η απόφαση αποσυνδέει το νωπό γάλα από την παρασκευή γιαουρτιού στο όνομα της προσαρμογής με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφήνει «παράθυρο» ακόμη και για χρήση σκόνης γάλακτος.
Όπως μεταδίδει η εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», το προσχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης φέρνει τα πάνω κάτω στον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, καθώς ουσιαστικά ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές φθηνών προϊόντων γάλακτος. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου με την απαλειφή του όρου «νωπό γάλα» για την παρασκευή του ελληνικού γιαουρτιού έχει ήδη υποβληθεί προς έγκριση στην Κομισιόν.
Την ώρα που η Ελλάδα ετοιμάζεται λοιπόν να ακυρώσει την ιδιαιτερότητα ενός ελληνικού προϊόντος με ισχυρό brand name και εξαγωγική αξία που ξεπερνά τα 140 εκατ. ευρώ, η Τσεχία διεκδικεί την χρήση του όρου ελληνικό γιαούρτι στα γαλακτοκομικά προϊόντα της, καθώς οι άλλοι δουλεύουν συνεχώς και εμείς τους δίνουμε το πάτημα που χρειάζονται.
Συγκεκριμένα, σχέδιο διατάγματος της Τσεχίας που έχει υποβληθεί προς διαβούλευση στα όργανα της ΕΕ ορίζει τις απαιτήσεις για το γάλα και διεκδικεί να παρασκευάζει προϊόντα χρησιμοποιώντας τον όρο ελληνικό γιαούρτι.
Ειδικότερα, οι αναφορές εμφανίζονται σε δύο παραγράφους:
– Γιαούρτια των οποίων η περιεκτικότητα σε ξηρά ύλη αυξήθηκε με την αφαίρεση του γάλακτος τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που δεν προστέθηκαν εκούσια σε συμπυκνωμένη μορφή, φέρουν την ένδειξη «ελληνικό γιαούρτι».
– Γιαούρτια τα οποία περιέχουν τουλάχιστον 5,6% πρωτεΐνες γάλακτος που προστέθηκαν εκούσια με την προσθήκη συμπυκνωμένων συστατικών πρωτεϊνών γάλακτος πριν από την έναρξη της διαδικασίας ζύμωσης φέρουν τη ένδειξη «γιαούρτι ελληνικού τύπου».
prisonplanet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου