21 Νοε 2014

Ελλάδα-Κύπρος: Με «όπλο» το Διεθνές Δίκαιο…


diethnes_dikaio

…να μην υποκύψουν σε πιέσεις και εκβιασμούς που θέλουν να συνδεθεί το ενεργειακό με την λύση του Κυπριακού!
του Κίμωνα Γεωργακάκη
Οι πιέσεις των παγκοσμιοποιητών της Ουάσινγκτον να μοιραστούν «ισότιμα» τα κέρδη από τα κοιτάσματα (δηλαδή 50-50 και όχι αναλογικά με τον πληθυσμό) μεταξύ ελεύθερης Κύπρου και Κατεχομένων είναι αφόρητες.

Αυτό τονίζεται και από Αμερικανούς αξιωματούχους που αποφεύγουν να ασκήσουν κριτική στην τουρκική προκλητικότητα, την οποία, εκτιμώ, ενισχύουν, προκειμένου υπό τον φόβο σύρραξης στην περιοχή να περάσουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης εν αρχή σε Κύπρο και μετά ενδεχόμενα σε Αιγαίο με τις Η.Π.Α. διακανονιστές.
Στον ίδιο τόνο και ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Άμος Χόχσταϊν, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, αποκάλυψε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους τις «επιταγές» των αφεντικών του πως «ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης του υποθαλάσσιου πλούτου στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι η συνεργασία όλων των χωρών, από την Κύπρο το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Τουρκία και την Ελλάδα μέχρι και τον Λίβανο μελλοντικά». Αυτό θα βοηθήσει (τι άλλο;) την «ειρήνη» και την «ασφάλεια» στην περιοχή, πρόσθεσε ο Χόχσταϊν.
Το ευνοϊκότερο σενάριο για παγκοσμιοποιητές αλλά και Τουρκία θα ήταν συνεπώς να «παγώσουν» σε πρώτη φάση οι έρευνες για κοιτάσματα στην κυπριακή Α.Ο.Ζ., με σκοπό να οδηγηθούν τα πράγματα σε διαπραγματεύσεις για «λύση» του Κυπριακού, όπου η Άγκυρα θα βρεθεί ξανά σε θέση ισχύος. Τώρα δεν είναι, γιατί Ελλάδα και Κύπρος έχουν με το μέρος τους το Διεθνές Δίκαιο, το οποίο δεν συμφέρει τις τουρκικές επιδιώξεις αλλά ούτε τους παγκοσμιοποιητικούς σχεδιασμούς συνεκμετάλλευσης και διαμελισμού περιοχών.
Γι” αυτό Αθήνα και Λευκωσία οφείλουν να επιμείνουν στην νομιμότητα και να διευρύνουν τις συμμαχίες τους, ευνοούμενες από τη σημαντική γεωστρατηγική τους θέση, η οποία συνδέει τρεις ηπείρους, τώρα που ένταση στην Ευρασία κορυφώνεται. Δεν είναι η Δύση μόνη της στην περιοχή. Υπάρχει τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα, οι οποίες μάλιστα αποφάσισαν κοινές ασκήσεις στην Αν. Μεσόγειο, έτσι ώστε να δηλώσουν εκ νέου παρούσες στην περιοχή. Η άσκηση θα περιλαμβάνει και την κυπριακή Α.Ο.Ζ., κάτι που αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Τουρκία.
Η Κύπρος δεν ονομάζεται τυχαία «αεροπλανοφόρο των Μεγάλων Δυνάμεων». Όποια χώρα θέλει να έχει γρήγορη πρόσβαση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δεν μπορεί να παραβλέψει την Κύπρο. Το γεγονός ότι η χώρα δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ, της δίνει την δυνατότητα να ελιχθεί ανάμεσα στις Μεγάλες Δυνάμεις.
Οι Ρώσοι θέλουν να αποκτήσουν (και) μέσω της Κύπρου ισχυρότερη παρουσία στην περιοχή, ενώ οι Αμερικανοί, που εξυπηρετούνται από τις αγγλικές βάσεις στο νησί, θέλουν να αποτρέψουν την συγκεκριμένη προοπτική, όπερ όχι και τόσο εύκολο. Γι” αυτό θεωρείται ότι μια συμφωνία που υποτίθεται θα κόψει το καρπούζι στην μέση, θα δώσει την ευκαιρία να «σαμποταριστεί» ενδεχόμενη ενίσχυση των ρώσο-κυπριακών σχέσεων (οι Ρώσοι έχουν ζητήσει για παράδειγμα να διευκολύνονται από την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου) από τους Τούρκους, οι οποίοι θα έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη πρόσβαση στα των αποφάσεων της Κύπρου.
Εν κατακλείδι το ενεργειακό δεν πρέπει να συνδεθεί επ” ουδενί με την λύση του Κυπριακού. Οι συγκυρίες είναι υπέρ του Ελληνισμού, αλλά κανείς δεν γνωρίζει για πόσο ακόμα, ειδικά αν αγνοούνται συνεχώς και αδιαλείπτως. Το Νέο Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο είμαι σίγουρος ότι πλησιάζει και θα επιφέρει ανακατατάξεις συνόρων, πρέπει να μας βρει από σχετική θέση ισχύος και όχι σε διαπραγματεύσεις για νέες γκρίζες ζώνες!
Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων
ΠΥΓΜΗ.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου