17 Αυγ 2014

Πάγο στις αποζημιώσεις των Ελλήνων αγροτών βάζει ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας


image

Ο υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας Κρίστιαν Σμιτ διαβεβαίωσε σήμερα ότι το ρωσικό εμπάργκο στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει «μάλλον μηδαμινές συνέπειες» στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Ο ρωσικός αγροδιατροφικός τομέας δεν μπορεί να ικανοποιήσει πάνω από το 60% των αναγκών της Ρωσίας για τέτοια
προϊόντα και «δεν μπορεί να καταφέρει να αναπληρώσει τη διαφορά, για παράδειγμα σε ό,τι αφορά την παραγωγή γάλακτος», επισήμανε ο υπουργός Γεωργίας σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία δημοσιεύεται σήμερα Κυριακή.

Ο συντηρητικός υπουργός Γεωργίας της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ επέμεινε ότι το ρωσικό εμπάργκο δεν θα έχει παρά μόνο μια «μάλλον μηδαμινές επιπτώσεις» στον ευρωπαϊκό αγροδιατροφικό κλάδο.
Τόνισε επίσης πως είναι «πρόωρο» να εξεταστεί το ζήτημα των αποζημιώσεων των παραγωγών, όπως ήδη ζητούν αρκετοί στην Ευρώπη. Δεν απέκλεισε πάντως να δοθεί βοήθεια κατά περίπτωση, σε επείγουσες καταστάσεις.
Οι υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν σχετικά με το ζήτημα αυτό στο προσεχές Συμβούλιό τους τον Σεπτέμβριο.
Ακόμη, ο Σμιτ είπε πως σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Γάλλο και με τον Πολωνό ομόλογό του στη Βόννη για να «συμφωνήσουν» σε μια «κοινή στρατηγική».
Η Ρωσία απορροφά περίπου το 10% των γεωργικών και αγροδιατροφικών προϊόντων τα οποία εξάγει η ΕΕ, σύμφωνα με την Eurostat. Οι ευρωπαίοι παραγωγοί του τομέα φοβούνται ότι λόγω της διαθέσιμης πλεονάζουσας παραγωγής θα ξεσπάσει ένας πόλεμος τιμών ο οποίος θα είναι δύσκολο να τερματιστεί εκ των υστέρων.
olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου