28 Σεπ 2013

Tα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ

Tα τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της Κρήτης μέσα στην Ελληνική ΑΟΖ


Νομίζω ότι χρειάζεται ένας πολίτης να γνωρίζει όσο το δυνατό περισσότερα για το θέμα των υδρογονανθράκων και τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, αφού φαίνεται ότι αποτελεί ένα μεγάλο πατράγονατα που επηρρέασε τη γεωπολιτικής που εφαρμόστηκε τα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια στην Ανατολική Μεσόγειο, την Ελλάδα και τη Κύπρο. Σας συνιστώ να διαβάσετε και ένα άρθρο που έγραψα το 2009 για το φυσικό αέριο (βλέπετε σχετικά εδώ).

Στον χάρτη αριστερά, φαίνεται πάνω σε ένα ανάγλυφο χάρτη της Google μια διαφάνεια ενός άλλου χάρτη γνωστού απο το 2007, για τον οποίο σας έχω μιλήσει προηγουμένως εδώ στον οποίο φαίνονται μετρήσεις ΜΑD (Magnetic Anomaly Detection) που έχουν γίνει  στην περιοχή πέριξ της Κρήτης. Οι περιοχές που έχουν  “κόκκινο” χρώμα είναι περιοχές που είναι υποψήφιες να έχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Τα κοιτάσματα της Κρήτης είναι σαφώς περισσότερα απο εκείνα του Ιονίου. Κατά σύμπτωση πολλά από αυτά ευρίσκονται στα δυτικά της (βλέπετε μέσα στο πράσινο κύκλο). Πρόκειτα βασικά για ένα τεράστιο κοίτασμα που εκτείνεται απο τα Νότια της Πεολοπονήσου πρός το Νότο μέχρι το σημείο που συναντά τα όρια της Ελληνικής ΑΟΖ.
Το κυρίως κοίτασμα επεκτείνεται σε τρία ακόμη “ποδάρια”. ¨Ενα απο αυτά προχωράει βορειοανατολικά και φαίνεται ότι φτάνει μέχρι τη Τζιά. Το άλλο προχωράει ανατολικά και φτάνει μέχρι τη Χάλκη και τη Κάρπαθο ακουμπώντας σε κάποιο σημείο τη Βόρεια πλευρά της Κρήτης..
¨Ενα τρίτο τέλος απλώνετα στο νότο της Ελληνικής ΑΟΖ, απο δυτικά πρός ανατολικά. Τα όρια του τρίτου σκέλους διακρίνονται. ¨Ενα παρακλάδι του πλησιάζει τα νότια παράλια της Κρήτης γύρω απο τη βραχονησίδα Χρυσή.
Σε όλες τις περιπτώσεις, οι “κόκκινες” περιοχές είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για έρευνες. Πρέπει όμως να εντοπίσει κανείς και το πιο μαλακό έδαφος και το μικρότερο βάθος. Οι σεισιμικές μετρήσεις είναι για το λόγo αυτό απαραίτητες.  Αν δεν προηγηθούν και δεν είναι ακριβείας τότε ένα αρνητικό αποτέλεσμα μετά απο μιά εξόρυξη δεν έχει νόημα. Το αναφέρω αυτό γιατί με όσα έχουν προηγηθεί όλα είναι πιθανά να συμβούν και να είναι κατά των συμφερόντων της Ελλάδας. Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι ότι στο υπ. Εξωτερικών ευρίσκεται ότι “καλύτερο” υπάρχει για τη περίπτωση, ο πρώην Τούρκογλου…

zcode-gr.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου