12 Μαρ 2016

ΑΙΦΝΙΔΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ?



Obama-and-Erdogan

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τελείως ξαφνικά και χωρίς καμία επίσημη προετοιμασία ανακοινώθηκε στην Άγκυρα ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μεταβαίνει στις ΗΠΑ στις 29 Μαρτίου με 2 Απριλίου σε ένα πολύ μεγάλης σημασίας ταξίδι.

Σύμφωνα με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, ο Τούρκος πρόεδρος θα μεταβεί στις ΗΠΑ στα πλαίσια της συμμετοχής του στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την μη διάδοση των Πυρηνικών όπλων, ενώ θα εγκαινιάσει το καινούργιο μεγάλο τζαμί που έχει ανεγερθεί στην αμερικανική πολιτεία του Μέριλαντ. Οι Τούρκοι αναφέρουν ότι τα εγκαίνια αυτού του τζαμιού θα γίνουν μαζί από τον Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπάρακ Ομπάμα.
Το τζαμί αυτό όπως αναφέρεται έγινε με την χρηματοδότηση της Τουρκίας η οποία έχει προσφέρει 100 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, ενώ κτίστηκε στα πρότυπα των μουσουλμανικών τεμενών που είχε κτίσει ο γνωστός Οθωμανός, (ελληνικής ή αρμένικης καταγωγής), Μιμάρ Σινάν, ο όποιος έκτισε και το γνωστό Μπλε Τζαμί της Κωνσταντινούπολης. Το τζαμί θα εγκαινιαστεί από το Κέντρο Τουρκοαμερικανικού Πολιτισμού.
Πέραν τούτων οι Τούρκοι δίνουν μεγάλη σημασία στην συνάντηση Ερντογάν- Ομπάμα, όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Ο Ερντογάν προσδοκά να καταφέρει ότι δεν κατάφερε μέχρι σήμερα, δηλαδή την αμερικανική βοήθεια στην ολοένα και ενδότερη αντιπαράθεση του με την Ρωσία και εδώ είναι και το επίμαχο σημείο αυτού του αιφνίδιου ταξιδιού. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το κουρδικό, όπου εδώ είναι γνωστό πως υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις καθώς οι Τούρκοι θεωρούν τους Κούρδους της Συρίας τρομοκράτες, κάτι στο οποίο δεν συμφωνεί ο Ομπάμα.
Η συνάντηση αυτή όπως αναφέρεται, θα κρίνει γενικότερα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις αλλά και την αντιπαράθεση Τουρκίας Ρωσίας. Ο Ερντογάν παίζει τα τελευταίο του χαρτί με τους Αμερικανούς καθώς έχει στριμωχτεί από τους Ρώσους, ενώ εξακολουθεί να φαντάζει πως είναι ο μεγάλος σουλτάνος της περιοχής, απρόβλεπτος και άκρως επικίνδυνος.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου