8 Μαρ 2016

Σύνοδος Κορυφής: Τα παίρνουν όλα οι Τούρκοι – Δείτε τι προβλέπει το προσχέδιο της απόφασηςsinodos-korifis
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο θα διπλασιάσει το ποσό της βοήθειας που προσφέρει στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων, αλλά και θα υποδέχεται πρόσφυγες απευθείας από τη γείτονα χώρα, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής που δημοσίευσε το Reuters – Ένας πρόσφυγας στην Τουρκία, ένας στην ΕΕ!

Το σχέδιο απόφασης αναφέρεται υπό μορφή καταλόγου στις ενέργειες που θα κληθούν να αναλάβουν οι δύο πλευρές ώστε να τερματιστεί, όπως αναφέρεται, η κρίση των προσφύγων.
Όπως τονίζουν Ευρωπαίοι και Τούρκοι αξιωματούχοι, το κείμενο αυτό έχει βασιστεί σε προτάσεις της Τουρκίας, ενώ διανεμήθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ως βάση για συζήτηση μεταξύ των ηγετών, που θα συναντηθούν εκ νέου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου αργότερα σήμερα (7/3).
Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η πρόταση να γίνεται επανεισδοχή στην Τουρκία όλων των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στα ελληνικά νησιά, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων προσφύγων. Σε αντάλλαγμα, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα υποδέχονται ισάριθμους πρόσφυγες με αυτούς που θα επαναπροωθούνται στο τουρκικό έδαφος από τα ελληνικά νησιά.
Η ΕΕ θα προσφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ως τα τέλη του 2018 για να βοηθήσει τις τουρκικές αρχές να παράσχουν στέγη στους Σύρους, το τελικό δηλαδή ποσό να είναι διπλάσιο από αυτό που είχε συμφωνηθεί ως σήμερα.
Παράλληλα, θα χαλαρώσει τους όρους για τη χορήγηση αδειών εισόδου σε Τούρκους υπηκόους που επιθυμούν να επισκεφθούν το χώρο Σένγκεν ως τα τέλη Ιουνίου, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι σχεδιαζόταν.
Τέλος, το προσχέδιο αναφέρει ακόμα ότι «η Τουρκία και η ΕΕ επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να προωθήσουν περαιτέρω τις σχέσεις τους», και προσθέτει πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν στην «ανάληψη ενεργειών προσανατολισμένων στην επίτευξη αποτελεσμάτων για να προετοιμάσουν το κοινό τους μέλλον». Επιπλέον, γίνεται η «κοινή δέσμευση να τερματιστεί η παράτυπη μετανάστευση στην ΕΕ».
Τσίπρας: Ένταξη της Τουρκίας υπό προϋποθέσεις
Στα συγκεκριμένα βήματα προόδου που πρέπει να κάνει η Άγκυρα ως προϋπόθεση για το άνοιγμα των κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο των 28 ηγετών της ΕΕ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είπε πως τα κεφάλαια δεν μπορούν να ανοίξουν εάν δεν υπάρξουν βήματα προόδου από την πλευρά της Τουρκίας στην εφαρμογή του πρωτοκόλλου της Άγκυρας και στο θέμα του casus belli.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου