7 Μαρ 2016

ΣΤΙΣ 19-20 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΤΙΝΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ (βίντεο)


κουρδοι διαδηλωτες

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Το διήμερο 19-20 Μαρτίου, εορτή του κουρδικού Νεβρόζ, φέτος θα είναι το πιο καυτό στην υπόθεση του κουρδικού στην Τουρκία καθώς ήδη έχουν προαναγγελθεί μεγάλες συγκεντρώσεις- διαδηλώσεις του κουρδικού πληθυσμού στην Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα, Σμύρνη, Άδανα, Προύσα, Ντιαρμπακίρ και σχεδόν σε όλη την Τουρκία.

Φέτος οι εκδηλώσεις έχουν ιδιαίτερα καυτό χαρακτήρα εξ’ αιτίας των εδώ και μήνες σφοδρών ένοπλων συγκρούσεων στην νοτιοανατολική Τουρκία μεταξύ του τουρκικού στρατού και των Κούρδων του ΡΚΚ, που θυμίζουν τον εμφύλιο στην Συρία με πολλά θύματα και από τις δυο πλευρές.
Το κουρδικό όμως παίρνει και πολιτικές διαστάσεις καθώς το δίδυμο Ερντογάν Νταβούτολγου σχεδιάζει τώρα να άρει την βουλευτική ασυλία στην ηγετική κοινοβουλευτική ομάδα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, συμπεριλαμβανόμενου και του αρχηγού του, του Selahattin Demirtaş.
Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί ακόμα περισσότερο την ήδη εκρηκτική ατμόσφαιρα και όπως αναφέρουν και πολλές τουρκικές εφημερίδες, το φετινό Nevruz θα είναι το πιο καυτό ενώ ήδη από τώρα οι δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός και η Στρατοχωροφυλακής ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα ασφαλείας που πυροδοτούν και άλλο την ατμόσφαιρα.
Η τουρκική κυβέρνηση ανησυχεί έντονα καθώς οι εξελίξεις στην Συρία με την αναβάθμιση του κουρδικού στοιχείου έχουν ζωντανέψει όλους τους παλιούς εφιάλτες της Άγκυρας για την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, που θα είναι η απαρχή της διάλυσης της σύγχρονης Τουρκίας

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου