3 Αυγ 2015

Στο δρόμο οι Ιρλανδοί αγρότες μετά τους Γάλλους και Βέλγους-Μάχη εναντίον των super markets που κερδοσκοπούν με τον ιδρώτα τους



Μετά τις κινητοποιήσεις στην Γαλλία και το Βέλγιο στον χορό της διαμαρτυρίας με αιχμή του δόρατος την τιμή του γάλατος μπαίνουν και οι αγρότες της Ιρλανδίας. Σε πολλές πόλεις της χώρας, οι Ιρλανδοί κτηνοτρόφοι έκλεισαν δρόμους και κυρίως τις εισόδους μεγάλων σούπερ μάρκετ (Tesco, Lidl) υποστηρίζοντας ότι αν δεν ανέβουν έστω και ελάχιστα οι τιμές, θα αναγκαστούν να αφήσουν την δουλειά τους. 
Όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής αυτών των διαμαρτυριών, μια μικρή αύξηση της τάξης που δεν θα ξεπερνά τις 5 πένες, σημαίνει για τους κτηνοτρόφους την διαφορά μεταξύ της επιβίωσης και του θανάτου της επιχείρησής τους.

Όμως τα σούπερ μάρκετ δεν δέχονται να δώσουν περισσότερα χρήματα στους παραγωγούς, καθώς υποστηρίζουν ότι η πίεση που δέχονται από την αγορά, αναγκάζει και τους ίδιους να συμπιέζουν τις τιμές προς τα κάτω.
Το πρόβλημα όπως και στις άλλες χώρες προέρχεται κυρίως από την πτώση του ευρώ σε σχέση με την στερλίνα. Ενώ και οι περιορισμοί στις εξαγωγές στην Ρωσία, έχει δημιουργήσει πλεονάσματα στα αποθέματα γάλατος στην χώρα, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται ακόμα περισσότερο η τιμή προς τα κάτω.
Το χρονικό των κινητοποιήσεων
Την αρχή την έκαναν οι Γάλλο αγρότες οι οποίοι στις 24 Ιουλίου μπλόκαραν σούπερ μάρκετ LIDL στην περιοχή Saint-Amand-Montrond στην κεντρική Γαλλία αδειάζοντας κοπριά στην είσοδο του γερμανικού καταστήματος.
Στην συνέχεια περισσότεροι από χίλιοι Γάλλοι αγρότες έστησαν μπλόκα στους οδικούς κόμβους που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για τη μεταφορά κρεάτων, λαχανικών και γαλακτομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση και να προκληθούν επεισόδια.

Περίπου χίλιοι Γάλλοι αγρότες κατάφεραν να σταματήσουν περισσότερα από 400 φορτηγά, τα οποία μετέφεραν προϊόντα η τιμή των οποίων έπληττε την παραγωγή των Γάλλων αγροτών και κτηνοτρόφων. Στα σύνορα με τη Γερμανία έκλεισαν έξι δίοδοι, εμποδίζοντας σχεδόν 300 φορτηγά να παραδώσουν το φορτίο τους.
Στα σύνορα με την Ισπανία, περισσότεροι από 100 αγρότες εμπόδισαν φορτηγά από τη χώρα της Ιβηρικής να παραδώσουν φρούτα σε γαλλικά σούπερ μάρκετ και άδειασαν τα εμπορεύματα στον δρόμο
Οι αντιδράσεις στη Γαλλία είναι μεγάλες, καθώς οι αγρότες υποστηρίζουν ότι η αθρόα και ανεξέλεγκτη εισαγωγή προϊόντων «σκοτώνει» την παραγωγή στη Γαλλία και δημιουργεί χιλιάδες νέους ανέργους. Οι κινητοποιήσεις στη γαλλική ύπαιθρο απολαμβάνει τεράστιας υποστήριξης από τη γαλλική κοινωνία, καθώς σε πρόσφατο γκάλοπ, εκδήλωσαν την υποστήριξή τους το 89% των πολιτών
Στον αγώνα για τις τιμές των εγχώριων προϊόντων τους μπήκαν στην συνέχεια και οι Βέλγοι. Παρόμοια με τους Γάλλους συναδέλφους τους, οι Βέλγοι διαμαρτύρονται και αυτοί ενάντια στις χαμηλές τιμές του γάλατος, του χοιρινού κρέατος και πολλών άλλων προϊόντων. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έκλεισαν δρόμους και μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, φθάνοντας μάλιστα κάποιες φορές και πέρα από τα ευρωπαϊκά ειωθότα, χρησιμοποιώντας μέσα όπως τα τρακτέρ για μπλόκα ή το κάψιμο των ελαστικών εμπρός από εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων.

Οι Βέλγοι αγρότες δηλώνουν δια των εκπροσώπων τους ότι παντού στην Ευρώπη οι τιμές είναι πολύ χαμηλές και αυτό πρέπει να σταματήσει. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το γάλα πληρώνεται μόλις 26 λεπτά του ευρώ το λίτρο, όταν η τιμή χωρίς κέρδος για τον αγρότη δεν μπορεί να πέσει κάτω από τα 35 λεπτά.
Το πολιτικό παιχνίδι της Ε.Ε με την Ουκρανία που έφερε τις κυρώσεις προς την Ρωσία και στην συνέχεια το εμπάργκο προϊόντων των κρατών-μελών προς την μεγάλη αγορά των Ρώσων, κερδισμένη έβγαλε μόνο την Γερμανία η οποία με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετς που έχει σε όλη την Ευρώπη κατάφερε να παίζει με τις τιμές των αγροτικών προϊόντων των κρατών-μελών της Ε.Ε για το δικό της συμφέρον εφόσον έκλεισε τη μεγάλη αγορά της Ρωσίας απαγορεύοντας στους αγρότες να κερδίζουν από τις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία τους.
stontoixo.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου