4 Μαΐ 2015

ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ – Σε διατεταγμένη αποστολή για πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου η Ε.Ε.


ΕΘΝΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ - Σε διατεταγμένη αποστολή για πλήρη τουρκοποίηση της Κύπρου η Ε.Ε.

ALERT… Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκάβει τον λάκκο στην Κύπρο προχωρώντας βήμα βήμα στην λύση του Κυπριακού υποστηρίζοντας φανερά και απροκάλυπτα την τουρκική πλευρά… 
Κύριοι της Ελληνικής Κυβέρνησης θα κάνετε τίποτα ή θα ακολουθήσετε τα χνάρια των ανθελλήνων προδοτών, Κώστα Σημίτη, Γιώργου Παπανδρέου, Λουκά Παπαδήμου, Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου; Από τον Νίκο Ανα(ν)στασιάδη δεν μπορεί να ελπίζει κάποιος για θετική έκβαση υπέρ της Κύπρου, αφού έχει δηλώσει επίσημα πως είναι υπέρ του Σχεδίου «Αναν 2″

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης
Τακτική μαστιγίου και καρότου επιστρατεύει η εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία Κάτι Πίρι (Kati Piri), καταγράφοντας αφενός τις «αυτονόητες» υποχρεώσεις της υποψήφιας χώρας έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και προσφέροντας αφετέρου «ανταποδοτικά οφέλη» προς την Άγκυρα. Το τελικό κείμενο των συμπεφωνημένων συμβιβαστικών τροπολογιών, το οποίο εξασφάλισε ο «Φιλελεύθερος», είναι σαφώς βελτιωμένο από το αρχικό προσχέδιο που είχε υποβάλει η σοσιαλίστρια εισηγήτρια, η οποία είχε «ξεχάσει» όλες σχεδόν τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Οι ενέργειες και παρεμβάσεις των Κυπρίων ευρωβουλευτών και του ΥΠΕΞ «επανέφεραν τη μνήμη» της εισηγήτριας, η οποία περιέλαβε στο κείμενο των συμπεφωνημένων τροπολογιών την πάγια θέση της Ευρωβουλής για έναρξη της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και για επιστροφή των Βαρωσίων στον ΟΗΕ. Ωστόσο, οι εν λόγω αναφορές συνοδεύονται από έκκληση προς τη Λευκωσία να επιτρέψει το εμπόριο από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αλλά και από την προκλητική εξίσωση Άγκυρας και Λευκωσίας στο ζήτημα της επίλυσης του Κυπριακού. Κάτι που εκφράζεται μέσω της έκκλησης όχι μόνον προς την Τουρκία, αλλά «προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να στηρίξουν ενεργώς τις προσπάθειες για διευθέτηση του Προβλήματος. Παράλληλα, το κείμενο εμμένει στο ξεπάγωμα τριών τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων που έχει μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία, από το 2009, προσβλέποντας σε άρση του κυπριακού βέτο.
Ειδικότερα:
Θετικές αναφορές
» Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Τουρκία να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της από την Κύπρο και να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στον ΟΗΕ, σύμφωνα με το ψήφισμα του Σ.Α. 550 (1984). » Καλεί την τουρκική κυβέρνηση να υπογράψει και να επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία έχει υπογραφεί από την ΕΕ και τα 28 κράτη-μέλη της -και κάποιες πρόνοιες της οποίας εφαρμόζονται ως μέρος του κοινοτικού κεκτημένου-χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Όπως αποκάλυψε ο «Φ», επί του προκειμένου, ο διευθυντής για θέματα Τουρκίας στην Κομισιόν, Simon Mordue, απέστειλε επιστολή προς την εισηγήτρια της Ευρωβουλής, καθιστώντας σαφή την υποχρέωση της Τουρκίας να κυρώσει τη UNCLOS πριν από την ένταξή της στην ΕΕ, σημειώνοντας ωστόσο ότι εναπόκειται στην ίδια να αποφασίσει το ακριβές χρονικό σημείο. Η επιστολή στάλθηκε ως απάντηση σε διευκρινιστικό ερώτημα που απηύθυνε η εισηγήτρια προς την Κομισιόν. » Υπογραμμίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνομολογεί διμερείς συμφωνίες αναφορικά με την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις της προς την Άγκυρα να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, όταν είναι σύμφωνα προς το κεκτημένο της ΕΕ και το διεθνές Δίκαιο. » Καλεί την Τουρκία να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις καλές γειτονικές σχέσεις και στη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την ειρηνική επίλυση διαφορών. » Καταδικάζει την άρνηση της Τουρκίας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της για πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Σύνδεσης προς όλα τα κράτη-μέλη. Επαναλαμβάνει ότι αυτή η άρνηση συνεχίζει να έχεις σοβαρές επιπτώσεις στη διαπραγματευτική διαδικασία.
Αρνητικές αναφορές
«Εκ παραλλήλου με την επιστροφή των Βαρωσίων, η εισηγήτρια καλεί την Κυπριακή Δημοκρατία «να ανοίξει το λιμάνι της Αμμοχώστου, υπό την τελωνειακή εποπτεία της ΕΕ, προκειμένου να προωθήσει ένα θετικό κλίμα που να ευνοεί την επιτυχή κατάληξη των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων για επανένωση και να επιτρέψει στους Τουρκοκυπρίους να εμπορεύονται με την ΕΕ, με τρόπο που να εκπληρώνει όλες τις νομικές υποχρεώσεις και τα πρότυπα της ΕΕ». Η εν λόγω αναφορά φωτογραφίζει με τον πλέον ευκρινή τρόπο τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο. » Η εισηγήτρια καλεί όχι μόνο την Τουρκία, αλλά «όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη» να στηρίξουν ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για επανένωση της Κύπρου, τηρώντας ίσες αποστάσεις και αποδίδοντας ίσες ευθύνες μεταξύ Άγκυρας και Λευκωσίας. » Η εισηγήτρια επαναλαμβάνει τη θέση της Ευρωβουλής για ξεπάγωμα των τουρκικών διαπραγματευτικών κεφαλαίων 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. » Αξιώνει το ξεπάγωμα του κεφαλαίου 31 για την Εξωτερική Πολιτική, Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, το οποίο επίσης μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία. >> Αν και το ζήτημα του εποικισμού της Κύπρου αποτελούσε παραδοσιακά θέμα που εγείρετο από τη σοσιαλιστική ομάδα της Ευρωβουλής -με την προσωπική μάλιστα σφραγίδα του τέως προέδρου Χάνες Σβόμποντα- η εισηγήτρια Κάτι Πίρι, η οποία προέρχεται από την ίδια «πολιτική οικογένεια», επέλεξε να το αφήσει εκτός κειμένου. » Και στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου, η εισηγήτρια επέλεξε να «ξεχάσει» την υποχρέωση της Τουρκίας να παράσχει πρόσβαση σε στρατιωτικά αρχεία και στρατιωτικές ζώνες. Όπως αποκαλύψαμε, η εισηγήτρια είχε προσφάτως συνάντηση με το μέλος της τουρκοκυπριακής κοινότητας στη ΔΕΑ. » Η εισηγήτρια δεν περιέλαβε καμιά καταδικαστική αναφορά για την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η Ευρωβουλή εξέδωσε ψήφισμα επί του προκειμένου.
Εισηγήτρια σε διατεταγμένη αποστολή
Εντολές από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ εμφανίζεται να λαμβάνει η εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την υποψήφια χώρα, Κάτι Πίρι. Όπως είχε αποκαλύψει ο «Φ», ο κ. Μποζκίρ απέστειλε επιστολή στις 26 Ιανουαρίου 2015, υποδεικνύοντας προς την κ. Πίρι ότι είναι άδικη η έκκληση προς την Τουρκία να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και ότι η εν λόγω παρότρυνση της Ευρωβουλής πρέπει να στρέφεται προς όλα τα μέρη. Θα πρέπει να περιληφθούν υποδείξεις «όχι μόνο προς την Τουρκία, αλλά προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμβάλουν στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να επιτύχουν μια συνολική διευθέτηση στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο κ. Μποζκίρ, επιχειρώντας προφανώς να μεταφέρει την ευθύνη και στη Λευκωσία. Με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς δεύτερη κουβέντα, η σοσιαλίστρια εισηγήτρια έκανε πράξη το θέλημα του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Ως αποτέλεσμα, το κείμενο των συμπεφωνημένων συμβιβαστικών τροπολογιών «καλεί την Τουρκία και όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν ενεργώς τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση» της Κύπρου. Η «ευελιξία» που επέδειξε η εισηγήτρια για άμεση ικανοποίηση του αιτήματος Μποζκίρ, στο πλαίσιο της έκθεσης της Ευρωβουλής, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά και ενισχύει την τάση αμφισβήτησης της αμεροληψίας της.
hellasforce.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου