8 Απρ 2015

Τσίπρας στη Μόσχα: Ως κυρίαρχη χώρα η Ελλάδα μπορεί να συνεργάζεται και με τη Ρωσία- Απάντηση σε στελέχη της ΕΕ

Τσίπρας - Πούτιν 2

Συνεργασία σε ενέργεια, τουρισμό, μεταφορές

Σχέδιο πολυδιάστατης συνεργασίας σε πολλούς τομείς της οικονομίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία ανακοίνωσαν Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα. 
Τις διακρατικές συμφωνίες συνεργασίας υπέγραψαν πριν τη συνέντευξη Τύπου οι Αλέξης Τσίπρας και Βλάντιμιρ Πούτιν καθώς κι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς και Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για το μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας στη Ρωσία σύμφωνα με το οποίο το 2016 θα είναι έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και έτος Ελλάδας στη Ρωσία καθώς και το κοινό πρόγραμμα δράσεων μεταξύ των δύο χωρών για τα έτη 2015-2016 και κοινή δήλωση των δύο ηγετών για την επέτειο 70 ετών από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε για την φιλοξενία και τις εποικοδομητικές συνομιλίες, τόνισε πως πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα για ελληνορωσικές σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν μέσω κοινών αγώνων και την κοινή θρησκευτική πεποίθηση.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απαντώντας σε σχόλια αξιωματούχων της ΕΕ και όχι  μόνο τόνισε με νόημα πως: «Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της Ελλάδας να ασκεί ενεργή και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική».
Τόνισε ακόμα πως: «Θέσαμε τις βάσεις για ουσιαστική επανεκκίνηση των ελληνορωσικών σχέσεων και συζητήσαμε πώς μπορούμε να προσελκύσουμε ρωσικές επενδύσεις σε τουρισμό και υποδομές».
Σε σχέση με το Ουκρανικό ζήτημα τόνισε πως «Η εφαρμογή της συμφωνίας του Μίνσκ είναι το κλειδί για να ξεπεράσουμε την κρίση», προσθέτοντας πως πρέπει να υπάρξει σοβαρός διάλογος για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην ήπειρό μας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα πως: "Συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να αυξήσουμε τις ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία, πώς μπορούν να αρθούν τα ρωσικά αντίμετρα στα ελληνικά προϊόντα, πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό μας, πώς μπορούμε να προωθήσουμε την ενεργειακή μας συνεργασία, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Συζητήσαμε τις δυνατότητες επενδυτικών πρωτοβουλιών με στόχο την κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων τόνισε πως η Ελλάδα δεν είναι επαίτης γυρνάει στις χώρες και να ζητά χρήματα για λύση σε ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό.
Η Ελλάδα δεν έχει απολέσει τη γεωπολιτική της δυναμική. Προχωρά σε συμφωνίες με αναπτυξιακό προσανατολισμό που βοηθούν τη χώρα να ξεπεράσει την κρίση.
Ο Ρώσος πρόεδρος έριξε το βάρος στην τοποθέτησή του στη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, συνεργασία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει "βασικό κέντρο διανομής φυσικού αερίου αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων". Ο Βλάντιμιρ Πούτιν μίλησε ακόμα για το ενδιαφέρον των ρωσικών σιδηροδρόμων για τον εξυγχρονισμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.
Όπως κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Βλάντιμιρ Πούτιν τόνισε τη σημασία του κοινού πεδίου δράσεων για τα έτη 2015-2016 καθώς και για το έτος Ρωσίας στην Ελλάδα και Ελλάδα στη Ρωσία στο πλαίσιο του οποίου θα επιχειρηθεί διάδοση της ρωσικής ακι της ελληνικής γλώσσας.
Πέρα από την επέτειο 70 ετών από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και το φόρο τιμής που πρέπει να αποδοθεί στους Ρώσους και τους Έλληνες που έδωσαν τη ζωή τους για την ανθρωπότητα, ο Ρώσος Πρόεδρος αναφέρθηκε και στην επέτειο 1000 ετών ρωσικής παρουσίας στο Άγιο Όρος.
Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη Τύπου: 
"Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τις ελληνορωσικές σχέσεις που βασίζονται σε κοινούς αγώνες ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό αλλά και στις κοινές παραδόσεις και την κοινή θρησκευτική πεποίθηση.
Οι σχέσεις μας ήταν σε ύφεση. Θα φέρουμε την άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις. Άκουσα σχόλις Ευρωπαίων αξιωματούχων. Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα με αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της να ασκεί γεωπολιτική πολιτική ως μεσογειακή χώρα της ευρύτερης παρευξείνιας γειτονιάς.
Βασικός μας στόχος είναι η προάσπιση των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Συζητήσαμε για το πώς θα αυξηθούν οι εξαγωγές στην Ρωσία και για την άρση των απαγορεύσεων για τα ελληνικά γεωργικά προϊόντα.
Μιλήσαμε για την ενίσχυση της Ελλάδας ως ενεργειακό κόμβο στην Ευρώπη αλλά και για τον τουρισμό. Στόχος η κατασκευή ελληνικού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στην ελληνική επικράτεις για την κάλυψη των αναγκών της χώρας αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια τηρώντας την ελληνική νομοθεσία και την αντίστοιχη της Ε.Ε.
Μιλήσαμε και για το αμοιβαίο έτος συνεργασίας ανάμεσα στα δύο κράτη για το 2015-16. Είχαμε τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και θέσαμε το ζήτημα της ανάγκης για ειρήνη στην Ουκρανία.
Εξέφρασα την αγωνία μου για τους Έλληνες της Κριμαίας και ζήτησα την εφαρμογή της απόφασης του Μινσκ.
Να μείνει πίσω η αναβίωση της ψυχροπολεμικής λογικής και οι αδιέξοδες κυρώσεις.
Η Ελλάδα θα επιδιώξει να συμβάλλει ενεργά στη δημιουργία γεφυρών ανάμεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία με μια θετική ατζέντα.
Ευχαριστώ για τη συζήτηση που είχαμε και εύχομαι να υπάρξει υλοποίηση των όσων συζητήθηκαν."
Οι δηλώσεις Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου:
"Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη συνεργασία στον τομέα του εμπορίου. Θα κάνουμε προσπάθειες για να επαναφέρουμε το εμπόριο στο προηγούμενο επίπεδο με κοινό σχέδιο δράσης. Συμφωνήσαμε να αποδίδουμε μεγαλύτερη σημασία στις επενδύσεις.
Μιλήσαμε για την ενέργεια για να εξασφαλίζονται τα 2/3 της Ελλάδας ως προς τις ανάγκες για φυσικό αέριο αλλά και για τη νέα διαδρομή που θα περνάει το αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη. Η Ελλάδα θα γίνει βασικός δρόμος διανομής και θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. 
Μιλήσαμε και για τη βιομηχανία και για τις εξαγωγές των ρωσικών βιομηχανιών στην Ελλάδα. Θα εξυγχρονιστούν οι σιδηρόδρομοι της Θεσσαλονίκης.
Ενισχύεται και η περιφερειακή συνεργασία. Ενισχύονται οι επαφές στον τομέα του τουρισμού.
Μιλήσαμε για την Κύπρο και για την ανάγκη να μη γίνονται επεμβάσεις απ' έξω πέραν του ΟΗΕ.
Τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα της Ουκρανίας για την εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ.
Θέλω να ευχαριστήσω τον Α. Τσίπρα για τη συζήτηση."
Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό επισημαίνοντας τη σημασία της συνάντησης.
Την επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως στόχο της επίσκεψής του στη Μόσχα κατά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Σκοπός της παρουσίας μου είναι να φροντίσουμε από κοινού να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας προς όφελος και των δύο χωρών αλλά προς όφελος και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή», ανέφερε κατά την εισαγωγική συνομιλία του με τον κ. Πούτιν.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι δύο λαοί έχουν βαθιές ρίζες και διαχρονικές σχέσεις και εξαιτίας των κοινών αγώνων και κοινής πνευματικής και θρησκευτικής παράδοσης.
«Αυτή η σχέση», πρόσθεσε, «διατηρήθηκε σε αισθήματα φιλίας και αδελφοσύνης ανάμεσα στους λαούς ανεξάρτητα από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου