6 Απρ 2015

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Μία σοβαρή πρόκληση της Τουρκίας που λίγο έλειψε να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο


F16Greek-Turkish

ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΟΛΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΕΡΑΜΥΝΑΣ

Μία σοβαρή τουρκική πρόκληση που λίγο έλειψε να βάλει «φωτιά» στο Αιγαίο, αφού η Πολεμική Αεροπορία αναγκάστηκε μέσα στη νύχτα να απογειώσει αρκετά αεροσκάφη και να τεθούν σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα αντιαεροπορικά συστήματα, αποκαλύπτει το defencenet.gr.

Συγκεκριμένα, μετά από μία δύσκολη ημέρα, αφού οι Τούρκοι είχαν προχωρήσει σε αρκετές παραβάσεις του FIR Αθηνών και παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN-235 και ελικόπτερα, τα ελληνικά ραντάρ έπιασαν μέσα στη νύχτα έναν σχηματισμό μαχητικών F-16 να εισέρχεται στο Αιγαίο από την περιοχή νοτίως της Ρόδου.
Ταυτόχρονα, ένας άλλος σχηματισμός τεσσάρων τουρκικών αεροσκαφών πραγματοποιούσε είσοδο από το βόρειο Αιγαίο και την ίδια στιγμή εισέρχονταν στο Αιγαίο και ένα CN-235. Επρόκειτο δηλαδή για ένα οργανωμένο σχέδιο της Άγκυρας να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της ελληνικής αεράμυνας σε πολλά πεδία ταυτόχρονα και μέσα στο σκοτάδι.
Όπως ανέφερε ανώτατη πηγή της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν μια πρόκληση που δεν έχει επαναληφθεί ποτέ στο παρελθόν και εντάσσεται στην ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας του τελευταίου διαστήματος, προφανώς δοκιμάζοντας τα όρια των ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.
Ήταν η 19η Μαρτίου που καταγράφηκε μετά από πολλούς μήνες ένας τεράστιος αριθμός παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου (65 τον αριθμό σε μία μέρα) και το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση με την τουρκική δραστηριότητα κοντά στα μεσάνυχτα.
Όπως ήταν φυσικό η τουρκική πρόκληση προκάλεσε συναγερμό στις μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας, ειδικά στις Μοίρες Αεροσκαφών και των αντιαεροπορικών συστημάτων.
Απογειώθηκαν ισάριθμα μαχητικά από τις πλησιέστερες αεροπορικές βάσεις που εκτελούσαν readiness και έσπευσαν προς τα σημεία όπου τα τουρκικά έχοντας παραβιάσει τους κανόνες εναέριας κυκλοφορίας προχωρούσαν και σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου.
Τα ελληνικά μαχητικά αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά, εγκλωβίζοντας τα σε ορισμένες περιπτώσεις στα ραντάρ τους, ενώ την ίδια στιγμή τα αεροσκάφη της Άγκυρας «κλειδώθηκαν» και από τα αντιαεροπορικά συστήματα. Οι Τούρκοι, όπως ανέφερε επιτελής της Πολεμικής Αεροπορίας στο defencenet.gr «αντιλήφθηκαν ότι το ελληνικό σύστημα αεράμυνας δεν αμφισβητείται» και χωρίς να προβάλουν αντίδραση αποχώρησαν.
Εκείνο που έμεινε ωστόσο είναι πώς οι Τούρκοι κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να αμφισβητήσουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και ταυτόχρονα δοκιμάζουν τη συμπεριφορά και τις αντιδράσεις των Ένοπλων Δυνάμεων ψάχνοντας προφανώς να βρούν σημεία αδυναμίας. Αυτό είναι που προβληματίζει τη στρατιωτική ηγεσία.
Ιδίως όταν αυτές οι προκλήσεις από την τουρκική αεροπορία και ναυτικό συνοδεύονται από πολεμικές ιαχές Τούρκων πολιτικών, όπως πρόσφατα του υπουργού Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ, ο οποίος ανέφερε πώς 16 ελληνικά νησιά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο είναι υπό αμφισβήτηση και η Άγκυρα δεν θα παύσει να τα διεκδικεί.
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου