28 Μαρ 2015

ΟΙ ΦΟΒΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥΡΚΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ


jll
Μετά και την έκδοση του τουριστικού οδηγού της ISIS για την »Ιερά Αποδημία στη γη του Ισλαμικού Κράτους» που κυκλοφόρησε  online και παρέχει όλες τις λεπτομέρειες και συμβουλές για το πώς μπορεί κανείς να φτάσει στη Συρία μέσω της Τουρκίας, η πρόσφατη ιστορία των 11 Σουδανών γιατρών που πήγαν στη Συρία μέσω Τουρκίας έρχεται ως μια άλλη απόδειξη της χαλαρής κατάστασης στα σύνορα.

Οι πρώτες ειδήσεις από την ομάδα των Σουδανών ανέφεραν ότι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια ταξίδεψαν οδικώς σε μία από τις συνοριακές επαρχίες πριν από τη διέλευση των τουρκοσυριακών συνόρων.  Η ιστορία δεν θα είχε δημοσιοποιηθεί αν οι οικογένειές τους δεν είχαν παρέμβει δυναμικά.
Σύμφωνα με  πληροφορίες του Al-Monitor, οι οικογένειές τους γνωρίζονταν μεταξύ τους και ήταν όλοι γιατροί που είχαν στείλει τα παιδιά τους στο Σουδάν ,  ώστε »να αποφύγουν την πολιτιστική διάβρωση και να γνωρίσουν τα εδάφη των προγόνων τους.» Επτά από αυτούς έχουν βρετανική υπηκοότητα, δύο έχουν καναδική και ένας αμερικανική, ενώ οι δύο άλλοι είναι πολίτες του Σουδάν. Οκτώ είναι οι γιατροί και οι τρεις είναι οι φοιτητές της ιατρικής.
Όλοι έφτασαν στην Κωνσταντινούπολη στις 12 Μαρτίου, 10 από αυτούς μέσω Χαρτούμ και ένας μέσω το Τορόντο. Ήξεραν ο ένας τον άλλον, όπως και οι γονείς τους. Έμειναν στην Κωνσταντινούπολη πριν πάρουν το λεωφορείο για μια μεθοριακή επαρχία. Ενώ διέρχονταν από την Hereke, μια πόλη κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ένας από τους βρετανούς υπηκόους έγραψε μήνυμα στον αδελφό του ότι είχαν πάει με δική τους πρωτοβουλία στην Τουρκία . Οι γονείς τους μαθαίνοντας το νέο, πέταξαν στην Κωνσταντινούπολη  και ζήτησαν τη βοήθεια από τον Μεχμέτ Αλί Ediboglu, Τούρκο βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μεθοριακή επαρχία Χατάι  (CHP).
eb-den-gelen-her-ambulans-5879665_3225_1582_o
Σε μια συνέντευξη στο Αl-Monitor, ο Ediboglu είπε ότι  οι γονείς είχαν προσπαθήσει να εντοπίσει τους νέους ανθρώπους στις επαρχίες Χατάι, Σανλιούρφα και Γκαζιαντέπ. Έδωσε την ακόλουθη περιγραφή για το πώς εκτυλίχθηκαν τα πράγματα:
»Υποθέτοντας ότι οι νέοι άνθρωποι θα πάνε σε μία από αυτές τις τρεις μεθοριακές επαρχίες, εγώ αμέσως ειδοποίησα τις αρχές, αλλά δεν έκαναν τίποτα . Η λογική υπαγορεύει ότι η ομάδα ήταν ακόμα στο δρόμο  όταν έδωσα το σήμα. Τότε εγώ προσωπικά, έκανα έλεγχο στα νοσοκομεία στην Χατάι. Κινητοποίησα και άλλους ανθρώπους να ερευνήσουν και στις άλλες επαρχίες. Δεν  μπορούσα να πάρω καμιά πληροφορία από τις αρχές σχετικά με την τύχη τους».
« Οι μάχες είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιοχή Τελ Abyad και έτσι δεκάδες τραυματίες έρχονται σε καθημερινή βάση σε νοσοκομεία στη Σανλιούρφα μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Τελ Abyad-Akcakale. Ως εκ τούτου,είχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στο Τελ Abyad καθώς νομίζαμε οι νέοι άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν πάει σε νοσοκομεία της περιοχής».
»Στη συνέχεια, στις 24 Μαρτίου, έλαβα μια πληροφορία ότι τρεις από τους γιατρούς δούλευαν  σε ένα πρόχειρο νοσοκομείο εκστρατείας στην Jarablus {Συρία}και και οι άλλοι οκτώ σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας στο δρόμο προς την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, πόλη Raqqa. Ένας δάσκαλος που είχε ταξιδέψει στο ίδιο λεωφορείο με αυτούς, μου είπε ότι η ομάδα είχε περάσει πρώτα από Άγκυρα και μετά από Καισάρεια πριν φτάσει στην συνοριακή Γκαζιαντέπ. Αυτό σημαίνει ότι οι διοργανωτές σχεδίασαν μια κυκλική διαδρομή για να αποφύγουν τη σύλληψη. «
Όταν οι πρώτες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Συρία, οι τραυματίες της »αντιπολίτευσης» νοσηλεύονταν σε τουρκικά κρατικά νοσοκομεία στην Χατάι, Κίλις, Σανλιούρφα και Γκαζιαντέπ. Αλλά καθώς οι ντόπιοι άρχισαν να διαμαρτύρονται, προσωρινά νοσοκομεία μόνο για τους ισλαμιστές έχουν δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων. Τα νοσοκομεία που βρίσκονται στις ελεγχόμενες από το Ισλαμικό Κράτος περιοχές  Jarablus και Τel Abyad  εργάζονται σε συντονισμό με τις τουρκικές ιατρικές υπηρεσίες. Για εκείνους που έχουν τραυματισθεί σοβαρά, ειδοποιούνται οι τουρκικές αρχές και τότε τουρκικά ασθενοφόρα τους αναμένουν στα σύνορα για να τους μεταφέρουν σε διάφορα νοσοκομεία.
Σύμφωνα με τον Ediboglu, τα νοσοκομεία επί συριακού εδάφους που ελέγχει η τρομοκρατική ISIS συντονίζονται από τα τουρκικά δημόσια ιδρύματα, όπως η Αρχή Καταστροφών και Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων  (AFAD) και η Ερυθρά Ημισελήνος, καθώς και φιλανθρωπικά ιδρύματα όπως το Ίδρυμα Ανθρωπιστικής Βοήθειας (ΙΗΗ).
Ο βουλευτής του CHP έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:
«Η AFAD, η Ερυθρά Ημισέληνος και η ΙΗΗ  ασχολούνται με αυτά τα θέματα. Όλες αυτές οι δραστηριότητες γίνονται εν γνώσει της Υπηρεσίας Πληροφοριών.  Εθελοντικές γιατροί έχουν έρθει από διάφορες χώρες κατά τα τελευταία τρία χρόνια για παράσχουν τις υπηρεσίες τους. Ρωτήσαμε όλους τους αρμόδιους φορείς για τους Σουδανούς γιατρούς . Όλοι είπαν ότι δεν είχαν καμία πληροφορία. Αυτό  δεν είναι δυνατόν. Θα μπορούσαν να τους έχουν βρει αν το επιθυμούσαν».
«Το 112, η Επείγουσα Υπηρεσία Υγείας απαντά σε τηλεφωνικές κλήσεις από τα νοσοκομεία από την άλλη πλευρά των συνόρων, διασχίζει τα σύνορα, πηγαίνει εκεί και φέρνει πίσω τους τραυματίες στα τουρκικά νοσοκομεία. Για να γίνει αυτή η επικοινωνία δυνατή, η περιοχή κάλυψης της τουρκικής κινητής τηλεφωνίας επεκτάθηκε στη Συρία αμέσως μόλις ξέσπασε η κρίση.Τώρα υπάρχει συνεχής επικοινωνία . Ξέρουν τι συμβαίνει στο  Abyad και την Jarablus. Επιπλέον, οι περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται στα νοσοκομεία εντός της Συρίας,στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα σπίτια σε πόλεις της Τουρκίας. Μεταφέρονται με λεωφορεία  κατά μήκος των συνόρων. Είναι όλα μια καλά οργανωμένη υπόθεση. Δεν μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα χωρίς τη γνώση των δυνάμεων ασφαλείας μας ».
Οι οικογένειες των Σουδανών  γιατρών προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στις αρμόδιες τουρκικές αρχές μέσω των πρεσβειών τους, αλλά μάταια.
Σύμφωνα με τον βουλευτή ,οι μαχητές εκπαιδεύονται στις παραμεθόριες περιοχές περνώντας από τα σύνορα της Μπαμπ αλ-Χάουα (Πόρτα του Αέρα). Ο Ediboglu αφηγήθηκε πως στις 20 Μαρτίου έλαβε μια πληφορία ότι δύο φορτηγά που μεταφέρουν μαχητές είχαν ξεκινήσει από τα Άδανα προς την παραμεθόρια Χατάι. Πήραν τους αριθμούς πινακίδων κυκλοφορίας  και ειδοποίησα τον κυβερνήτη της πόλης να σταματήσει τα οχήματα, τα οποία  εκείνη τη στιγμή είχαν φτάσει στην πόλη  Reyhanli της επαρχίας Χατάι. Ο κυβερνήτης υποσχέθηκε να αναλάβει δράση και μετά από  μισή ώρα με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: «Σταματήσαμε τα οχήματα και κάναμε έλεγχο . Οι επιβάτες  αποδείχθηκε ότι είναι Σύριοι που επιστρέφουν στα χωριά τους [στη Συρία]. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα παράνομο, μπορούμε να τους αφήσουμε να περάσουν μέσα από Cilvegozu (Μπαμπ αλ Χάουα). «
Ο Ediboglu υποστήριξε ότι ο κυβερνήτης έκρυβε την αλήθεια. Είπε ότι ερεύνησε το θέμα και κατέληξε σε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. «Η διάβαση από το Cilvegozu είναι κανονικά κλειστή. Ο διοικητής λέει ότι δεν μπορεί να σταματήσει τους ανθρώπους που επιστρέφουν στην πατρίδα τους. »
«Επιτρέψτε μου να σας πω τι πραγματικά συμβαίνει. Είναι Σύριοι που ομαδοποιούνται σε διάφορα μέρη της επαρχίας  Χατάι  και στη συνέχεια στεγάζονται σε ξενοδοχείο απέναντι από τη  Σχολή Αστυνομίας στα Άδανα  στο δρόμο Άδανα-Τσεϊχάν. Έχουν εκπαιδευτεί σε ομάδες των 100 στην Αστυνομική Σχολή. Όσοι ολοκληρώσουν την εκπαίδευσή τους στη συνέχεια τίθενται σε ναυλωμένα λεωφορεία και μεταφέρονται στη Συρία. Οι επίσημες δηλώσεις δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. «
Το συνοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ-Χάουα που βγαίνει στο Cilvegozu ελέγχεται κυρίως από την αλ-Κάιντα που συνδέονται με τον Ισλαμικό Στρατό  Ahrar ash-Sham και την Jabhat al-Nusra. Οι μυστικές διαδρομές  στο Χατάι παραμένουν επίσης λειτουργικές. Παράνομες διελεύσεις από τα σύνορα γίνονται μέσα από τα χωριά Γκουβέτσι, Kuyubasi, Hacipasa, Besaslan, Kusakli και Bukulmez  μπροστά στα μάτια των δυνάμεων ασφαλείας. Οι περιοχές που διασχίζουν τα χωριά είναι επίσης ελέγχονται από την  Ahrar ash-Sham, την Jabhat al-Nusra και τους συμμάχους τους.
Οι δραστηριότητες αυτές είναι παράνομες, αλλά δεν είναι ασύμβατες με τη δεδηλωμένη πολιτική της Άγκυρας. Πρόσφατα μια περίεργη »στρατιωτική» επιχείρηση  έγινε μέσα από το σημείο διέλευσης Γιαγλαντάτζι της επαρχίας Χατάι στην ελεγχόμενη από το συριακό στρατό περιοχή  της συρο- αρμενικής πόλης Kassab. Σύμφωνα με μάρτυρες, 200 άνθρωποι και  μεγάλα οχήματα μεταφοράς φορτίων που πιστεύεται ότι φέρουν πυρομαχικά, πέρασε από το Arfali στο Kassab. Αυτή η δραστηριότητα στην περιοχή έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στις περιοχές Kassab και Λατάκειας , παρόμοια με εκείνη του περασμένου έτους, είναι στα σκαριά.
Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διελεύσεις από τα τουρκικά σύνορα για τις συριακές περιοχές του Ισλαμικού Κράτους σε Abyad και Jarablus  , παρόμοια δραστηριότητα υπάρχει σε όλα συνοριακά σημεία και μυστικά περάσματα  από διάφορες άλλες ισλαμιστικές ομάδες .
Έτσι, η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει όσον αφορά την ειλικρινή επιβολή μέτρων και χρειάζεται μια σοβαρή πολιτική αναμόρφωση, αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος, Fehim Taştekin.
dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου