25 Αυγ 2014

Χαλινάρι στις ΗΠΑ απο την Κίνα: Μαζέψτε τα κοράκια σας, τελειώσατε.




Μετά την χθεσινή αεροπορική αναχαίτιση
Κινεζική Αντίδραση στις Διαμαρτυρίες της Ουάσιγκτων
Η «ο Κλέφτης στον Φράχτη του Γείτονα με το Στειλιάρι»
Πρωτάκουστη και εκπληκτική στην προπέτειά της η κινεζική απάντηση στις καταγγελίες της Ουάσιγκτων για την χθεσινή αναχαίτιση αεροπλάνου της αμερικανικής αεροπορίας από κινεζικό καταδιωκτικό. Το επεισόδιο σημειώθηκε –κατά την αμερικανική εκδοχή- «στα διεθνή ύδατα» ανατολικά της κινεζικής νήσου Χαϊνάν, όπου το αμερικανικό ενεργούσε «περιπολία».

Η απάντηση, που ξενίζει, για την δριμύτητά της προς τους Αμερικανούς «εταίρους», δεν ανήκει βέβαια σε επίσημη ανακοίνωση του Πεκίνου αλλά σε άρθρο εφημερίδας. Είναι όμως γνωστό ότι δεν υπάρχουν στην Κίνα εφημερίδες που αντιπολιτεύονται την εξουσία και μάλιστα επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής –ακριβώς όπως άλλωστε συμβαίνει εσχάτως και στις ΗΠΑ…
Να τι αποτόλμησε, λοιπόν, να γράψει χθες το SINA NEWS, λίγες ώρες μετά το επεισόδιο.
« Η Κίνα απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Ουάσιγκτων για το αεροσκάφος μας»
Ασφαλώς και πάλι είναι η αμερικανική κυβέρνηση που πρώτη χτυπάει το πόδι μετά από ένα τέτοιο γεγονός.
Πρώτα ο γνωστός αντι-Κινέζος στρατιωτικός αναλυτής Μπιλ Γκέρτζ παίζει το γνωστό μοτίβο του « ο κίνδυνος είναι κοντά» στο ακροατήριό του.
΄Επειτα ακολουθεί το Πεντάγωνο, μιλώντας για «επικίνδυνη αναχαίτιση» και ο Λευκός Οίκος για « βαθειά ανησυχητική πρόκληση».
Ο ναύαρχος Τζων Κίρμπυ, εκπρόσωπος του Πενταγώνου είπε πως η Ουάσιγκτων διαμαρτυρήθηκε στους Κινέζους στρατιωτικούς δια της διπλωματικής οδού και χαρακτήρισε τους ελιγμούς «επικίνδυνους και μη επαγγελματικούς».
Ο βοηθός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Ρόουντς δήλωσε ότι πρόκειται για «μια βαθειά ανησυχητική πρόκληση και φυσικά διαμηνύσαμε στην κινεζική κυβέρνηση την αντίρρησή μας σε ενέργειες αυτού του είδους».
Αυτά τα σχόλια είναι για γέλια. ΄Όπως όλοι ξέρουμε, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη ηγεμονική δύναμη και το μεγαλύτερο κράτος-κακοποιός.
Τα διάφορα αναγνωριστικά αεροπλάνα τους περιδιαβάζουν γύρω από ξένους εναέριους χώρους επί δεκαετίες και παρακολουθούν τα στρατιωτικά μυστικά άλλων χωρών, σαν τον σιχαμερό κλέφτη που κατασκοπεύει πίσω από τον φράχτη του γείτονα.
Όταν όμως ο γείτονας έρθει εκεί πίσω μ΄ ένα μεγάλο στειλιάρι στο χέρι, ο κλέφτης το βάζει στα πόδια και κατηγορεί τον γείτονα.
΄Αν δείξετε αδυναμία θα σας καταδυναστεύουν. ΄Αν δείξετε σθένος θα σας σεβαστούν.
Εμείς (η εφημερίδα) πιστεύουμε πως η κινεζική αεροπορία και η αεροπορία ναυτικού οφείλουν να διατηρήσουν υψηλού επιπέδου επαγρύπνηση και ηθικό στην περιοχή των νοτιοανατολικών ακτών για να αποτρέψουν άλλες τέτοιες αμερικανικές ενέργειες.
Η Αμερική έχει χάσει πρόσωπο και δεν θέλει να δείξει στον κόσμο πως είναι ασθενής. ΄Ηταν τα αφεντικά που διατάσσουν τόσες άλλες χώρες για τόσα πολλά χρόνια και δεν θα παραιτηθούν ποτέ από αυτό το ρόλο, μέχρι να χωνέψουν τη νέα πραγματικότητα.»
Μ.Σ.

olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου